Een ANBI is een instelling dat zich voor minimaal 90% inzet voor het algemeen nut. Belangrijk is dat de instelling geen winstoogmerk heeft. Hier vindt u een overzicht van artikelen die gaan over ANBI's.
De AOW is een basispensioen van de Rijksoverheid. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewerkt en de AOW-leeftijd bereikt, ontvangt een AOW-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) tot het moment van overlijden. Bekijk hier het actuele overzicht van artikelen over de AOW.
Arbeidsrecht regelt de juridische verhoudingen tussen een werkgever en een werknemer. Wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie tussen een werknemer en een werkgever, dan is het arbeidsrecht van toepassing. Wij hebben diverse artikelen over dit onderwerp voor u op een rij gezet.
Verwerkt uw organisatie persoonsgegevens? Dan moet u voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij hebben voor u een stappenplan gemaakt zodat u uw organisatie gereed kunt maken.
Iedere ondernemer bereikt een punt in de ondernemersloopbaan waarbij bedrijfsoverdracht een belangrijk stap is. Hier vindt u verschillende inhoudelijk artikelen en succesverhalen van bedrijfsovernames.
Het Belastingplan omvat een pakket aan fiscale maatregelen voor het aankomende jaar. Het Belastingplan wordt ieder jaar door de Tweede Kamer gepresenteerd op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag. Op deze pagina geven wij ieder jaar tekst en uitleg.
Bent u ondernemer en rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan moet u bijtelling berekenen. Lees hier alles wat u moet weten, inclusief de nieuwste regelgeving, welk tarief u moet toepassen en hoe het zit met privékilometers.
Als ondernemer moet u een boekhouding bijhouden. Dit is het systematisch vastleggen van financiële feiten van een bedrijf of (overheids)instelling. Hier vindt u diverse artikelen over dit onderwerp.
Box 3 is bedoeld om sparen en beleggen te belasten. Over dit vermogen wordt de vermogensrendementsheffing toegepast. Lees hier op deze pagina meer over en bekijk het actuele overzicht van artikelen over box 3.
Blijf op de hoogte van de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de voorwaarden voor de Brexit.
Als ondernemer moet u btw innen en afdragen. Dat brengt verplichtignen met zich mee. Lees alles over btw-tarieven, vrijstellingen, export, bewijslast en btw-aangifte doen. Wij helpen u graag met al uw vragen over de btw.
Business intelligence (BI) omvat het verzamelen, analyseren en presenteren van gegevens en (vooral financiële) cijfers om inzicht te krijgen en zakelijke prestaties te verbeteren. Lees hier op deze pagina meer over en bekijk het actuele overzicht van artikelen over business intelligence.
Veel mkb-ondernemers en werkgevers worden hard geraakt door de coronacrisis. Wij houden u hier continu op de hoogte van de maatregelen die worden getroffen en de regelingen die beschikbaar worden gesteld voor ondernemers.
Op 1 mei 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ingegaan. Deze wet verving daarmee de VAR. De omstreden wet wordt echter niet gehandhaafd tot 2020. Lees onze artikelen hierover.
Een dga bezit meestal de hoogste functie binnen een bv of nv en bezit ook een groot deel van de aandelen. We hebben uiteenlopende artikelen geschreven voor deze ondernemers. Lees ze hier.
Dividend is een uitkering die een onderneming doet aan haar aandeelhouders uit de winst die ze heeft behaald. Lees hier op deze pagina meer over en bekijk op deze pagina het actuele overzicht van artikelen over dividend en de belasting daarover.
Duurzame inzetbaarheid heeft betrekking op al uw medewerkers van jong tot oud. Het gaat erom dat zij nu en in toekomstige functies, binnen of buiten uw organisatie, inzetbaar zijn. Lees onze artikelen over dit onderwerp.
Wilt u investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie in uw onderneming? Maak dan gebruik van de Energie Investeringsaftrek (EIA) en krijg dubbel voordeel op uw investering. Lees hier over de subsidie, voorwaarden en hoe u deze aanvraagt.
Voor de eigen woning gelden duidelijke fiscale regels. Lees hier op deze pagina meer over en bekijk het actuele overzicht van artikelen over de eigen woning.
Hiervindt u ieder jaar in november de eindejaarstips. Met deze tips kunt u goed voorbereid het nieuwe jaar in en komt u niet voor verrassingen te staan.
Erven en schenken zijn twee belangrijke aspecten van vermogensplanning en financiële overdracht binnen families. Bekijk op deze pagina het actuele overzicht van artikelen over erven en schenken.
ESG is de afkorting van Environment, Social en Governance. Het is een manier om te beschrijven in welke mate een organisatie duurzaam en maatschappelijk verantwoord onderneemt.
Estate en vermogensplanning is erg belangrijk. Er veranderd tijdens uw leven veel op het gebied van uw financiën en vermogen. Wij geven u inzicht in de vraagstukken om zakelijk en privé evenwichtige keuzes te kunnen maken. Lees de verschillende artikelen.
Werknemers die tijdelijk over de grens werken worden expats genoemd. Vaak zijn er gunstige regelingen voor expats waardoor zij minder belasting betalen of bijvoorbeeld in hun thuisland verzekerd kunnen blijven. Lees onze artikel over dit onderwerp.
U kunt op verschillende manieren financiering krijgen voor uw plannen of investeringen. Wij helpen u graag verder met diverse artikelen over dit onderwerp.
Onderneemt u vanuit meerdere bv’s? Dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de bv’s een fiscale eenheid te laten vormen. Bekijk op deze pagina het actuele overzicht van artikelen over de fiscale eenheid.
Onder het thema "Geld uit de bv" vallen alle financiële onttrekkingen van directeur-grootaandeelhouders aan hun besloten vennootschap, met verschillende methoden zoals salaris, dividend en leningen.
Een fiscale herstructurering is het proces waarbij uw organisatie strategische wijzigingen aanbrengt in de fiscale structuur en financiële activiteiten om belastingvoordelen te behalen, de fiscale verplichtingen te optimaliseren of de financiële positie te verbeteren. Lees onze artikel over dit onderwerp.
In uw Human Resources-administratie beheert en documenteert u alle personeel gerelateerde informatie en transacties binnen uw organisatie. Bekijk op deze pagina het actuele overzicht van artikelen over de HR-administratie.
Over uw inkomsten moet u belasting betalen. Het bedrag dat u moet betalen aan inkomstenbelasting hangt af van de hoogte van uw inkomen en vermogen. Er zijn drie boxen binnen de inkomstenbelasting. Hier vindt u een overzicht van de artikelen over dit onderwerp.
Informatiebeveiliging van uw bedrijf gaat om het beschermen van uw gevoelige informatie tegen ongeoorloofde toegang, openbaarmaking, wijziging, vernietiging of verstoring. Op deze pagina zetten we de belangrijkste aspecten van informatiebeveiliging uiteen.
Om innovatie binnen het Nederlandse bedrijfsleven te bevorderen heeft de overheid de innovatiebox geintroduceerd. Het doel is om tot de top vijf van kenniseconomieën wereldwijd te behoren. De innovatiebox levert een fors fiscaal voordeel op, vooral in combinatie met de WBSO-subsidie.
Ontdek alles over het inzetten van tijdelijke professionals, zoals managers, leidinggevenden en specialisten, voor het beheren van projecten en taken binnen uw organisatie. Verkrijg inzicht in hoe interim-experts problemen oplossen, veranderingen doorvoeren en leiding geven gedurende specifieke periodes. Bekijk onze recente artikelen over dit onderwerp.
Loonheffing is de verzamelnaam van premies werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Lees onze artikelen over dit onderwerp.
Overweegt u te investeren in energiezuinige- en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Met de MIA of Vamil komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie. Lees hier wat de subsidie inhoudt en hoe u die kan aanvragen.
De MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) stimuleert mkb-ondernemers bij hun innovatieplannen. De regeling stelt subsidie beschikbaar voor verschillende instrumenten die bijdragen aan de ontwikkeling van uw innovatieve product, proces of dienst.
Zowel bedrijven als werknemers werken steeds vaker over de grens. Door de wirwar aan regels is het echter moeilijk een optimale situatie te creëren en de gevolgen van zakendoen in het buitenland te overzien. Lees onze artikelen hierover.
Pensioen is het inkomen dat u ontvangt wanneer u stopt met werken. Dit bestaat vaak uit drie delen: de uitkering die u van de overheid krijgt, de uitkering die u van een uitvoerder krijgt en het gedeelte dat u zelf regelt. Lees onze artikelen hierover.
Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Dat kan per 1 april 2017 niet meer. Wat betekent dit voor u?
Projectmanagement is het plannen, organiseren en beheren van projecten om specifieke doelen binnen tijd, budget en middelen te bereiken. Het is cruciaal in verschillende sectoren en wordt vaak ondersteund door specifieke software zoals Simplicate en Exact Online Projectmanagement. Lees hier meer over dit onderwerp.
Rechtsvormen zijn de juridische structuren waaronder bedrijven en organisaties opereren. Op deze pagina leggen we uit welke rechtsvormen we in Nederland kennen.
Als u personeel in dienst hebt, moet u een salarisadministratie bijhouden. Hier hebben wij diverse artikelen over geschreven. Lees ze in die overzicht.
De Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE++) zet ondernemers aan om duurzame energie te produceren. Hier leggen we uit wat de regeling inhoud.
Software- en pakketselectie is een kritisch proces waarin organisaties de juiste softwaretoepassingen en pakketten kiezen om aan hun specifieke behoeften te voldoen. Ontdek hier actuele artikelen over software- en pakketselectie.
Een bedrijfsstaking betekent het definitief sluiten van een bedrijf, in tegenstelling tot een tijdelijke arbeidsstaking. Het kan om diverse redenen gebeuren. Ontdek meer in artikelen op deze pagina.
Strategie in het bedrijfsleven betreft langetermijnplanning en doelstellingen om de missie en visie van een organisatie te verwezenlijken, en omvat beslissingen en acties om middelen optimaal te benutten en concurrentievoordeel te behalen. Ontdek relevante artikelen op deze pagina.
Voor vooruitstrevende ondernemers zijn er tal van mogelijkheden om financiële tegemoetkoming via de (semi)overheid te verkrijgen. Het grote aantal regelingen verandert voortdurend en ook de ‘spelregels’ wijzigen. Lees over diverse subsidies.
De subsidieregeling praktijkleren komt werkgevers tegemoet in kosten die hij maakt als leerbedrijf voor de begeleiding van werknemers die gedeeltelijk een opleiding volgen.
Transfer pricing gaat om eerlijke prijsbepaling tussen gelieerde bedrijven in verschillende landen om belastingontwijking te voorkomen. Dit vereist gedegen beleid en documentatie. Lees hier meer relevante artikelen over.
Een UBO (ultimate beneficial owner) is een natuurlijk persoon met meer dan 25% belang in een organisatie. Identificatie is cruciaal om financiële misdrijven te voorkomen. Ontdek meer in onze UBO-artikelen.
Vastgoed omvat onroerende goederen zoals gebouwen, land en natuurlijke hulpbronnen, en speelt een cruciale rol in economie en investeringen. Ontdek relevante artikelen over vastgoed op deze pagina.
Een naamloze vennootschap (nv) of een besloten vennootschap (bv) betaalt vennootschapsbelasting over haar winst. Lees hier diverse artikelen over dit onderwerp.
Sinds 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. Deze wet brengt wijzigingen met zich mee in onder andere de regels voor flexwerk, het ontslagrecht en de transitievergoeding. We hebben diverse artikelen gemaakt over die onderwerp. U vindt al deze artikelen op deze pagina.
De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) moet ervoor zorgen dat iedereen die in Nederland werkt ook daadwerkelijk het loon krijgt waar hij of zij recht op heeft. De wet gaat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie tegen. Hier geven wij een overzicht van alle artikelen die door Moore DRV gepubliceerd zijn over dit onderwerp.
Bedrijven kunnen de financiële lasten van research en development (R&D)-projecten verlagen via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).
Alles wat u aan uw werknemers verstrekt is loon. In de werkkostenregeling is geregeld welke vergoedingen en verstrekkingen u, onder voorwaarden, onbelast aan uw werknemers mag geven. Lees hier wat er onder de werkkostenregeling valt, wat de uitzonderingen zijn en hoe u optimaal de vrije ruimte van de werkkostenregeling benut.
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) transformeert het Nederlandse pensioenstelsel voor meer flexibiliteit en keuze. Ontdek de Wtp en de laatste inzichten in pensioenveranderingen op deze pagina.
In 2015 en 2016 onderging het arbeidsrecht een ware metamorfose. Het doel was de rechtspositie van flexwerkers te versterken. Bekijk de veranderingen!
WIA staat voor Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De wet is een nieuwe versie van de WAO. Hier vindt u diverse artikelen over dit onderwerp.
Waar mensen werken, kan ziekteverzuim voorkomen. Dat is vervelend voor zowel de werknemer als de werkgever. Hier vindt u diverse artikelen over dit onderwerp.
Een zzp'er is een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) groeit nog steeds. Hier vindt u diverse artikelen over dit onderwerp.